Tuesday, February 8, 2011

Prikkende ogen, verstopte neus? Het hooikoortsseizoen is weer begonnen!

Heeft u ineens last van een verstopte neus of een loopneus? Heeft u jeuk aan uw ogen? Dan is de kans groot dat u last heeft van hooikoorts of een andere allergie. Door overgevoeligheid voor bepaalde stoffen gaan uw slijmvliezen reageren. Uw neus raakt verstopt, u krijgt een loopneus of u moet veel niezen. U kunt last krijgen van uw ogen: ze gaan jeuken, branden of tranen. Maar ook uw verhemelte kan pijn gaan doen.

Als uw slijmvliezen reageren op stoffen waar anderen gewoonlijk niet op reageren, spreken we van een allergie. Bekende voorbeelden van stoffen waarop mensen reageren zijn: boompollen, graspollen, huisstofmijt of huidschilfers van een kat of hond.

Wat kunt u doen?
Als de klachten vooral in uw neus zitten, raden we een neusspray aan. Vaak worden de oogklachten hier ook minder van. Zo nodig kunt u oogdruppels erbij gebruiken. Helpen deze middelen niet voldoende, dan kunt u een tablet tegen allergie nemen. Een mogelijke bijwerking van deze tabletten is slaperigheid. Soms is het even zoeken op welk medicijn u het beste reageert.

Om te bepalen of en waarvoor u allergisch bent, kan bloedonderzoek worden gedaan. Denkt u allergisch te zijn voor bepaalde stoffen, overleg dan met uw huisarts of bloedonderzoek zinvol is. Rook verergert de allergie, dus niet roken is ook hier belangrijk.

Medicijnen op recept
Bij de apotheek kunt u geneesmiddelen tegen hooikoorts en allergie zonder recept van de huisarts kopen. De apotheekassistente kan u advies geven. Maar heeft u chronisch medicijnen tegen allergie nodig, dan kan het financieel voordeliger zijn om de medicijnen via de huisarts te krijgen.

No comments:

Post a Comment